arini aku rasa nk makan kuah singgan arh...perhhh bestnye.....
makanan nie biasenye orang pantai timur la suke,terutama orang negeri ambelah,terengganu...hehehe
disebabkan terlalu teringin nk makan kuah singgang,nie aku ade lah nk share cket resepi makanan kesukaan aku nie,.law korang berminat,try lah cube resepi nie erk!!!...
BAHAN-BAHANNYA :
• 5 ekor ikan kembong- siang dan cuci bersih
• 1 biji bawang besar-hiris halus
• 3 ulas bawang putih-hiris halus
• 1 batang serai dititik
• 1/2 inci halia-dihiris
• 1 biji cili merah- belah 2
• 1/2 sudi teh serbuk kunyit
• 2keping asam gelugor
• 1 biji tomato-belah 4
• Garam dan sedikit gula
• Air secukupnya
CARA MEMBUATNYA :
• Masukkan semua bahan2 diatas ke dalam periuk kecuali ikan, garam dan gula. Tuang air secukupnya , masak hingga mendidih.
• Tambah ikan,tomato, garam dan secubit gula. Masak hingga ikan masak, gunakan api sederhana. Rasa dan jika ok, boleh matikan api...
No comments:
Post a Comment